logo

Over Stigmartha

Stigmartha, de artiestennaam van Andy Buyst, is ontstaan tijdens de zoektocht naar een manier om na zijn gedwongen opnames opnieuw een zinvol bestaan op te bouwen. Omdat een "gewone" job voor hem niet meer haalbaar leek, besloot hij om kunstenaar te worden. Meer bepaald "levenskunstenaar".

Hij maakt al van in zijn tienerjaren muziek en hij schrijft graag, nu waagt hij de stap om hiermee zijn inkomen te verdienen. Via zijn boek en zijn muziek neemt hij het publiek mee in zijn leefwereld. Hij heeft de zorgsector van heel dichtbij meegemaakt, vanop twee verschillende stoelen. Enerzijds werkte hij 12 jaar als opvoeder, anderzijds werd hij plots gebombardeerd tot patiënt. Een heel ingrijpende, maar interessante ervaring, die hij via zijn kunst wil delen.

In eerste instantie ging zijn artiestennaam "Psychoot" worden. Die naam klonk echter een beetje te hard en schrikte sommige mensen af. Daarna opperde iemand voor om er "Stigma" van te maken. Dat klonk al beter. De psychotische episodes waren immers al voorbij, maar het stigma van psychiatrisch patiënt blijft ook daarna nog kleven.

Later stelde een goede vriend van hem voor om er "Stigmartha" van te maken. Die had "Liever zot dan zombie" gelezen en het deed hem aan "Siddhartha" denken. Zo werd project "Stigmartha" geboren.

Wat wil "Stigmartha" bereiken?

  • De lezer, of de luisteraar, prikkelen. Deze een inkijk geven in zijn denkwereld en ze uitnodigen om er even in mee te gaan.
  • Mensen die dromen, aanmoedigen om het nog meer te doen. Maar ook om zich te verenigen en samen die wereld te scheppen waarvan ze dromen.
  • Mensen die niet dromen, vragen om een beetje begrip, een beetje medeleven met andersdenkenden. Een zekere toenadering, tussen verschillende leefwerelden, laten ontluiken.
  • Mensen die anderen stigmatiseren, vragen of ze zich daarvan bewust zijn.
  • Mensen laten nadenken over het gebruik van psychofarmaca en antipsychotica. Wil je dit na het grondig lezen van de bijsluiter zelf nog nemen of toedienen aan vrienden en familie?
  • De vraag stellen aan het collectief; Weten we goed waar we met z'n allen aan bezig zijn en willen we zo verder doen?
  • Mee aan de wieg staan van een samenleving die voor elkaar zorgt en waar iedereen mag zijn.
    Wees welkom om er mee aan te bouwen.

Volg ons via

Liever zot dan zombie

Een titel die er geen doekjes om windt. Schrijver en artiest Andy Buyst is ervaringsdeskundige en laat in zijn eerste boek meteen zijn hart aan het woord nadat hij als opvoeder met twaalf jaar ervaring plots aan de andere kant van de hulpverlening kwam te staan...

Bestel boek